Julehilsen 2017

Jeg ønsker å starte med å takke styret i Halsa Næringsforening for at de ga meg mulighet og tillit til å lede Halsa Næringsforening. Det er med stor ydmykhet og entusiasme jeg går inn i stillingen i en kommune, med et kjempespennende næringsliv, som jeg har blitt så glad i.

Det er noen som klør seg i hodet når jeg forteller at jeg flyttet fra Sydney til vakre Valsøyfjord i Halsa kommune. Etter neste fem år i utlandet var lengselen etter å komme hjem stor, og det var ingen tvil om hvor jeg ville bo; jeg ville bo i Halsa. Mitt kjære Halsa hvor jeg har vært hytteturist i litt over 20 år. Med fjell og fjord i alle retninger, hvor rushtrafikk er ikke-eksisterende, hvor Stikk Ut-turer er foretrukket framfor tredemøller, hvor naboen fortsatt kommer innom med eplekake uten at det er avtalt på forhånd, hvor de ansatte på dagligvarebutikken vet navnet ditt og lurer på om det er noe spesielt du kunne tenkt deg i beholdning, hvor innbyggerne er mer nysgjerrig på historien din enn hvilke klær du har på.

Her sitter ikke innbyggerne og venter på at ting blir til av seg selv. Her er det skaperglede, ildsjeler og hjerterom. Ja, så er det kanskje uenigheter til tider, men det er igjennom konstruktive diskusjoner med et bredt spekter av ulike synspunkt vi kommer opp med nye, innovative løsninger.

Og er det noe vi i Halsa trenger så er det nye, innovative løsninger. Med utfordringer som utflytting, kommunale endringer og en eldende befolkning er vi nødt til å gjøre ting annerledes, og denne ”annerledesheten” kan føles skummel. Oss mennesker er vanedyr og er kanskje ikke så alt for glad i forandring. Vi liker det sånn som det har vært før, vi.

Statistikk fra SSB viser at vi er nå nede på 1560 innbyggere. I januar 2017 var antall innbyggere i gruppen 67 år eller eldre hele 23,4%. Denne statistikken forteller oss at det er en skjevhet i antall yrkesaktiv versus yrkespassiv, noe som potensielt kan redusere produktivitet og innovasjon. Når det er sagt så tar jeg hatten av for gruppen 67+ i Halsa. Her åpnes det kunstgallerier, det svettes og flires på seniordans og stekes bakels til den store gullmedalje på Villa Viungen. På den korte stunden jeg har vært i stillingen har jeg fått et innblikk i den fantastiske lokalkunnskapen og historiene disse menneskene sitter på, og jeg betrakter meg selv som heldig som får ta del i disse møtene.

Statistikk viser at Møre og Romsdal har lite fokus på rekruttering av kvinner, og det var jo kanskje litt mot alle odds at jeg ble tilbudt denne stillingen. En ung, entusiastisk, over gjennomsnittet utadvendt kvinne. Men her viser Halsa at de tør å satse og tenke annerledes. På samlingene jeg har deltatt på så langt har jeg lett vært både 20 og 30 år yngre enn mine medledere innen næringsutvikling i fylket, men dette skjemmes jeg ikke over. Det er heller noe jeg ser på som en styrke, og det er den tilbakemeldingen jeg har fått fra andre næringsforum og rådgivere i fylket også.

For det er jo sånn vi blir gode, er det ikke? At vi utnytter det vi, og hverandre, er gode på. At vi spiller på hverandres forskjeller, om det så er alder, kjønn eller nasjonalitet.

Vi må bli flinke på å bygge nettverk og være ydmyke nok til å spørre om råd eller hjelp om det trengs. Skal vi komme oss opp og frem må vi utveksle erfaringer og innsikt på tvers av industrier og kommunegrenser. Halsa viser år etter år at det er ikke nødvendigvis størrelsen som teller. Næringslivet i Halsa er variert og godt. Dere viser muskler, og det er med stolthet jeg kaller meg selv leder av Halsa Næringsforening.

Med dette ønsker jeg deg en fantastisk jul. Måtte du finne tid i julestria til å tenke over hva du er takknemlig for, nyte tiden med de du er glade i, senke skuldrene og slappe av. Vi sees i 2018. Det kommer til å bli et heidundrende godt år!

Æ glær mæ!

Julehilsen fra Mari Westad

Daglig leder i Halsa Næringsforening

Foto: Steve Turner